#5dejuny Dia mundial del Medi Ambient | L’AIGUA NO ÉS UN NEGOCI

Publicat el

11402348_373882349467491_5501068124405651664_o

 

Dissabte passat, durant el Mercat d’intercanvi que vam organitzar dins de la Fira de l’Oli d’Olesa, vam dur a terme una acció per commemorar el 5 de juny, dia mundial del Medi Ambient, per conscienciar del caràcter privat de les empreses a les quals les institucions venen la gestió de l’aigua i reivindicar que sigui pública i municipalitzada. Tot seguit teniu el contingut de l’octaveta que vam repartir:

 

L’aigua és un bé de primera necessitat i l’accés a l’aigua potable, sanejada i a un preu assequible hauria de ser un dret practicat. El Govern del nostre país, però, no ho considera així i s’ha dedicat a mercantilitzar els serveis de sanejament i a passar per alt els abocaments incontrolats de sal i altres residus als nostres rius.

CONTAMINACIÓ I SALINITZACIÓ DEL RIU LLOBREGAT

  • L’empresa israeliana IberpotashICL –que explota les mines de Sallent i Súria- aboca més de 5000 tones diàries de runam salí que salinitzen fonts, aqüífers i el riu Llobregat. La solució va ser invertir milions d’euros públics per a construir la planta d’electrodiàlisi reversible d’Abrera. Evidentment, el president Mas no deixa de recolzar l’empresa sionista, en detriment de la nostra salut i la vida del riu.
  • Els aqüífers del riu Llobregat presenten múltiples àrees contaminades a causa del poc control dels pous que es van omplir de residus industrials, de la construcció o municipals que afecten les aigües superficials del riu.

PRIVATITZACIONS: JOC DE TRONS EN LA GESTIÓ DE L’AIGUA

El 83% de la població viu sota una gestió de l’aigua privada.

  • El 2012 el govern de CiU privatitza l’empresa pública Aigües Ter-LLobregat i la ven a Acciona, per als pròxims 50 anys. Tot i això, el TSJC dóna la raó a l’OARCC (Secció de transparència de la Generalitat) i treu a la llum que l’oferta no complia amb les bases del concurs. Acciona ha estat denunciada per crear empreses pantalla sense treballadors.
  • Les aigües de l’Àrea Metropolitana estan controlades per l’empresa privada AGBAR (el 75% de Suez Environnement i el 25% de CaixaBank).
  • La gestió de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) ha expulsat al col·lectiu veïnal, ha pujat el cànon de la Generalitat un 5,2% i amb les privatitzacions el preu s’ha encarit 25%.

Això ens ha de fer reflexionar sobre el país que volem: Municipalització del servei de l’aigua, sanejament dels aqüífers, que les fàbriques tinguin recursos per transformar, emmagatzemar o eliminar els residus que generen, controlar els cabals dels rius i conservar els deltes que generen riquesa social i ambiental. Prou de mercantilitzar els recursos del territori. La propietat privada afavoreix que es faci negoci dels béns naturals… i amb això, guanyen uns pocs i perdem molts.

L’AIGUA ÉS VIDA, NO UN NEGOCI.
SI ESTIMEM EL TERRITORI, DEFENSEM-LO!

Arran Olesa, 6 de juny de 2015


Comments are closed.