Manifest de presentació d’Arran Olesa | Les joves som el futur i hem nascut per vèncer.

Publicat el

 

Aviat farà dos anys que un grup de joves d’Olesa es va reunir per primera vegada per iniciar un projecte assembleari amb l’objectiu de dinamitzar el moviment juvenil al poble, fer visibles les problemàtiques que afecten a la gent jove i crear alternatives d’acord amb les seves idees. D’aquesta manera va néixer l’Assemblea de Joves Independentistes d’Olesa.

Avui, gairebé dos anys després d’aquella primera assemblea i amb una bona llista de xerrades, cinefòrums, concentracions i demés campanyes i activitats a les esquenes, les membres de l’AJIO fem saber que hem volgut donar un pas més i consolidar la nostra militància entrant a formar part de l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Avui neix Arran Olesa, el principi d’una gran lluita que tenim per endavant. Perquè com a joves dels Països Catalans som, no tres, sinó, quatre voltes rebels: de classe treballadora, de nació sotmesa, de gèneres oprimits i joves precàries.

Les joves dels Països Catalans rebem més fortament les opressions que patim les classes populars donada la nostra debilitat econòmica i intel·lectual. Perquè tenim tot un futur per endavant però també molt per aprendre. Per això, com a joves organitzades, tenim consciència del nostre paper dins de la societat i volem prendre partir. Sabem que som subjectes polítiques capaces de canviar moltes coses si ens organitzem i que, com deia Joan Fuster, “tota política que no fem, serà feta en contra nostre”. Per això, creiem en l’assemblearisme com a sistema polític just, representatiu i rupturista, amb el qual podem arribar a plantejar alternatives reals a les diverses problemàtiques que ens afecten.

Creiem que, des de petits, hem crescut educats per un sistema educatiu desigualitari, on no es tenen en compte les veritables inquietuds de les alumnes i que no permet desenvolupar un esperit crític tan personal com col·lectiu. Per això apostem per un sistema d’educació lliure on cada individu pugui gestionar i desenvolupar els seus interessos personals. Una educació pública i de qualitat, des de petits a grans, allunyada de la mercantilització que s’està fent de les universitats públiques que, sota el nom d’”excel·lència universitària”, venen el seu control al capital i les inversions privades de grans empreses. I per contra, les joves ens hem d’enfrontar a unes taxes cada vegada més elevades que tenen com a objectiu fer cada vegada més elitistes els estudis superiors.

Una excel·lència que tampoc es veu en les pràctiques, en les quals se’ns usa com a mà d’obra sense rebre cap remuneració i no deixen de ser la porta a un món laboral encara més precari. Per treballar, arreu se’ns demana una experiència que no podem obtenir perquè no se’ns dona la oportunitat d’adquirir-la. És el peix que es mossega la cua. Apostem per sistemes de treball cooperatius, que no discrimini a ningú per raons d’edat, gènere o procedència a l’hora d’accedir a una feina, i on tothom sigui remunerat en funció del seu treball real.

Perquè sense un sou digne, també se’ns nega l’accés a l’habitatge. Totes les persones tenim dret a un habitatge digne, en el nostre cas, aquest dret implica el fet d’emancipar-nos de casa. No volem haver de viure dels nostres pares. Volem disposar d’espais on viure i conviure. Per això, com que la precarietat laboral i els alts preus de l’habitatge a causa de l’especulació immobiliària no ens ho permeten, apostem per alliberar espais i crear alternatives d’habitatges. Perquè tots els pisos buits, cases i locals no els pertanyen a ells, ens pertanyen a les classes populars que som qui els construïm.

Ens pertanyen com ho fa el territori que habitem. Som les classes treballadores les que des de sempre hem treballat les nostres terres i no permetrem que ara se’ns prenguin de les mans per fer negoci. La terra és de qui la treballa, i no de qui la compra i especula amb ella. Estem en contra del fràcking, de la MAT, del Quart Cinturó, de l’ús de transgènics, de la indústria pesquera i ramadera massiva i totes les iniciatives que es dediquen a destrossar els nostres entorns natural per interessos privats. D’aquesta manera apostem per alternatives d’energia i consum responsable, que tinguin en compte les necessitats reals de les persones, que respectin el territori i la nostra terra, i que ens permetin tenir un control absolut de què produïm i què consumim.

Volem espais per habitar i espais verds, però també volem espais d’oci. Considerem que aquest és un dels elements vertebradors de les relacions entre joves. Per això, estem en contra del model d’oci que estimula el capitalisme i els mercats basats en el consum, la festa i l’alienació de les persones que el practiquen. Apostem per un model d’oci alternatiu, basat en l’autogestió i que no centri el model d’oci en la festa; volem teatre, circ, poesia i dansa. I volem cultura popular. Perquè en ella recau la nostra força com a poble i la nostra identitat. Som la nostra cultura, la nostra història i la nostra tradició. Per això cal recuperar-la i reivindicar-la. Perquè per saber cap on anem, hem de tenir molt clar d’on venim.

Finalment, també creiem que mai serem lliures si no aconseguim superar el sistema patriarcal que ens condiciona i ens oprimeix en el més profund de la nostra identitat. Volem ser nosaltres mateixes les que puguem decidir lliurement sobre els nostres cossos, perquè una menor ha de poder avortar si així ho desitja; sobre les nostres sexualitats, sense estar condicionats per un model heteronormatiu i monògam imperant; i sobre les nostres relacions, perquè tenim dret a estimar i ser estimats sense que ningú ens digui com ho hem de fer.

Com hem dit, els causant de tots aquests mals tenen noms propis: Capitalisme i Patriarcat. Ambdós sistemes en els quals vivim no ens permeten desenvolupar plenament com a persones donat el seu caràcter opressor que els permet subsistir, implícit en la seva naturalesa. Les joves dels Països Catalans, i en general tots nosaltres, no tindrem gaire podem econòmic però som molt riques perquè ens tenim les unes a les altres. Per davant de tot cal tenir les persones, les companyes, les amigues. Perquè sense el suport mutu res de tot això seria possible i perquè només entre totes ho podem tot.

Així doncs, per combatre aquests sistemes opressors, des d’Arran Olesa a la fi apostem pel socialisme com a mitjà que ens conduirà a una societat sense classes i sense cap tipus d’opressió, on les joves podrem viure i desenvolupar-nos lliurement. Apostem per l’alliberació nacional dels Països Catalans com a eina per aconseguir-ho, perquè considerem que una societat socialista no és possible dins d’un estat conservador i retrògrad com ho són Espanya i França. Perquè volem canviar-ho tot i per això és necessari començar de zero. I finalment, però no menys important, defensem el feminisme com a eina que ens permetrà superar el sistema patriarcal per tal de no sentir-nos oprimits pel nostre gènere, per decidir sobre dels nostres cossos i per viure plenament les nostres sexualitats.

Per acabar, volem citar Isa Benítez, activista feminista i membre de la COS que durant una conferència va dir que “no volem un futur més just, volem un futur just.” Per això les joves d’Olesa ens instruïm, ens organitzem i lluitem. Perquè les joves som el futur i perquè hem nascut per vèncer.

 

Olesa de Montserrat, 21 de març de 2015.


foto_arran1


One thought on “Manifest de presentació d’Arran Olesa | Les joves som el futur i hem nascut per vèncer.